Vint-i-dues cooperatives col·laboren amb la Fundación Vicente Ferrer en la construcció d’una aldea cooperativa en Anantapur (Índia)

  • Anna Ferrer: “Estic feliç que esta iniciativa comence amb les cooperatives i que siga a València”
  • Els convenis de col·laboració signats hui serviran per a encetar el projecte de construcció de 19 habitatges per a famílies desfavorides en el llogaret Mydugolam Village, amb una aportació inicial de 51.767 €.
  • Anna Ferrer és la vídua de Vicente Ferrer (mort en 2009) i junts, des del primer dia, fa ja 48 anys, van desenvolupar l’extraordinari projecte que ha canviat la vida de més de tres milions de persones en Anantapur.

 

València, 8 de novembre de 2016.- Vint-i-dues cooperatives valencianes han signat hui a València convenis de col·laboració amb la Fundació Vicente Ferrer per a desenvolupar el projecte que s’ha denominat “Una aldea cooperatiu en Anantapur”, que permet la construcció de 19 habitatges per a famílies desfavorides en l’aldea, i que estaran a nom de les dones amb l’objectiu de dignificar el paper de la dona en una societat masclista i classista.

El projecte, per al qual les cooperatives han recaptat 51.767 €, ha superat les expectatives inicials i els suports recaptats han excedit les necessitats de finançament dels habitatges, per la qual cosa una part de les aportacions recaptades es destinaran a la creació d’un fons de solidaritat per al desenvolupament d’inversions futures en el mateix llogaret, amb la qual el cooperativisme valencià pretén establir un vincle permanent.

L’acte ha comptat amb la presència d’Anna Ferrer, presidenta de la Fundació Vicente Ferrer, que ha estat acompanyada pel director general de la Fundació, Jordi Folgado i pel delegat territorial a la Comunitat Valenciana de la Fundació, Sergio Blau. Per part del cooperativisme valencià, han estat presents els representants de les cooperatives signatàries i membres del consell rector de la Confederació de Cooperatives de la CV, organització que ha impulsat aquest projecte.

Les cooperatives valencianes que han signat el conveni de col·laboració són Anecoop, Caixa Popular, Caixa Rural l’Alcúdia, Cooperativa Agrícola Nostra Senyora del Oreto de l’Alcúdia (CANSE), Cooperativa Comarcal de la Vall d’Albaida (COVACOOP), Cooperativa Elèctrica d’Alginet (CEA), Coarval, Coinfer, Coviñas, Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de la CV, Federació de Cooperatives Elèctriques de la CV, Florida Grup Educatiu, Fundació de cooperatives de la província de Castelló, Grup Sorolla Coop.V., Íntegra Assessors Coop. V., Povinet-Sercoval Coop.V., Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil, Sampedro i Torres Coop.V., Serlicoop, Surinver Hortofrutícola, Unió  de Cooperatives d’Ensenyament de la CV (UCEV) i Utecamp Coop.V.

 Compromís solidari i col·lectiu

Les cooperatives, que destaquen per la seua vessant social i solidària en el seu entorn més immediat, fonamentalment en l’àmbit local, amb esta col·laboració col·lectiva i singular traspassen fronteres de la mà de la Fundación, una *ONGD que durant 48 anys ha dut a terme una extraordinària labor en l’Índia que ha millorat la vida de més de tres milions de persones sense recursos.

Anna Ferrer ha manifestat “estic feliç que esta iniciativa s’encete amb les cooperatives i que siga a València i espere que esta primera iniciativa la puguem fer en la resta d’Espanya; necessitem noves idees perquè eixir de la pobresa no són solament paraules”. Per a la presidenta de la Fundació no és casualitat que açò ocórrega ací, en la terra dels pares de Vicente Ferrer, on la Fundació té les seues arrels i sobre la possibilitat de donar-li continuïtat a la col·laboració amb el cooperativisme valencià ha declarat que “sí, este és el nostre desig”.

Les cooperatives han destacat la satisfacció de poder dur a terme este projecte que és una mostra més de l’autenticitat del compromís solidari de les cooperatives, i que contribuirà, sens dubte, a canviar la vida de moltes persones. Per la seua banda, Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives, ha assegurat que “reconeixem en la Fundació la forma de fer cooperativa i açò ja ens va animar a desenvolupar este projecte col·lectiu” i ha afegit que “és un privilegi rebre a Anna Ferrer en la casa de les cooperatives, perquè és una dona la sola presència de la qual transmet saviesa i generositat”.

Salut, educació i infraestructures

El delegat territorial de la Fundació a la Comunitat considera que aquesta col·laboració amb el cooperativisme valencià pot ser un model a seguir i impulsar a Espanya. La Fundació, que celebra aquesta vesprada un acte a València per a commemorar el seu 20º aniversari a Espanya, està compromesa amb el procés de transformació d’una de les zones més necessitades de l’Índia.

Està present en 3.268 pobles en els quals el 99% de les xiquetes i xiquets de les castes més baixes estan escolaritzats en un programa d’educació que ha permès la construcció d’1.418 escoles pròpies, el finançament d’ampliacions en 94 col·legis públics i ha concedit 2.449 beques per a estudis universitaris. En l’àmbit agrícola s’han construït 3.084 estructures hídriques, com a element primordial per a la generació d’una economia agrària amb 45.622 hectàrees de cultius. En l’àrea de sanitat, compta amb 16 clíniques rurals i una xarxa d’hospitals que han atès a un milió i mitjà de menors i han garantit un part segur a més de 100.000 dones.

La institució ha proporcionat els mitjans necessaris per a combatre la pobresa i garantir el desenvolupament sostenible amb la participació de les pròpies comunitats, raó per la qual Anna i Vicente Ferrer van rebre el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia (1998), el Premi Isabel Ferrer per la igualtat entre homes i dones de la Generalitat Valenciana (2005) i l’Alta *Distinció de la Generalitat Valenciana, concedida a títol pòstum (2009), entre altres destacats reconeixements.

Concoval