Ximo Puig: “Les cooperatives han sigut les empreses més resilients durant la pandèmia”

València, 28-06-2020.- El President de la Generalitat s’ha reunit amb el consell rector de Concoval (Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana). La trobada ha sigut el punt de partida per a les accions que es desenvoluparan durant tota aquesta setmana per a commemorar el Dia Mundial del Cooperativisme, que se celebrarà dissabte que ve 3 de juliol baix el lema “Reconstruir millor junts”.

Les cooperatives han sigut les empreses més resilients durant la pandèmia”, ha reconegut Puig, qui ha apel·lat també a la col·laboració públic-privada per a superar la crisi. Per part seua, el president de Concoval, Emili Villaescusa, ha explicat que “el Dia Mundial del Cooperativisme és una ocasió per a donar notorietat, visibilitat i prestigi al cooperativisme com a model d’èxit i per a posar en valor l’aposta de les cooperatives valencianes per la Cooperació en majúscules, no sols dins del propi món cooperatiu, sinó també amb el nostre entorn: des de qualsevol mena d’aliances amb organitzacions de la societat civil fins a la pròpia col·laboració públic-privada amb les Administracions. Eixe serà el nostre fil conductor per a la commemoració de 2021”.

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) organitza anualment, des de fa quasi tres dècades, la celebració del Dia Mundial del Cooperativisme. L’acte té el seu origen en el missatge que, des de 1921, difon anualment l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) amb motiu d’aquest Dia, al qual des de 1994 se suma l’Organització de Nacions Unides (ONU).

Este 99 Dia Mundial del Cooperativisme es commemorarà en la Comunitat, per segon any consecutiu i a causa de la situació sociosanitària, sense que tinga lloc el tradicional esdeveniment en el qual es donaven cita tots els anys centenars de cooperativistes i agents econòmics, socials i polítics.

Commemoració “a la valenciana”

Encara que el #CoopsDay no podrà ser en 2021 l’habitual punt de trobada cooperativa, s’animarà a totes les cooperatives valencianes a sumar-se a la celebració a través de les xarxes socials de @concoval amb l’etiqueta #elvalordecooperar.

A més, fa ja anys que els ajuntaments de les tres capitals de província exhibeixen durant el primer cap de setmana de juliol una pancarta amb el lema del Dia Mundial del Cooperativisme, amb el grafisme propi original dissenyat per a Concoval. En 2021 aquesta activitat s’estendrà també a altres pobles i ciutats de la Comunitat i es penjaran pancartes com a expressió de l’arrelament territorial de les nostres cooperatives.

A banda, la Confederació participarà en les accions organitzades per la ACI i, com tots els anys, les històries del cooperativisme valencià es concentraran en el mapa interactiu publicat en la pàgina oficial de l’organització cooperativa internacional. I també es donarà suport a la commemoració impulsada per Cepes (Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social), de la qual forma part Concoval, amb accions orientades a posar de manifest el compromís de les cooperatives espanyoles amb una recuperació econòmica basada en principis d’equitat i justícia.

El cooperativisme valencià en xifres 

Actualment, el cooperativisme valencià representa el 6,5% del PIB de la Comunitat i està format per unes 2.500 empreses, que són presents en tots els sectors econòmics, generen quasi 80.000 ocupacions i associen a més de dos milions i mig de persones.