Concoval se suma a la campanya #apoyamoslosODS promoguda per la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial

  • Concoval s’unix a la campanya #apoyamoslosODS amb motiu del 5è aniversari de l’Agenda 2030
  • El president de Concoval, Emili Villaescusa, assegura que “les cooperatives, per la seua naturalesa i particulars valors, practiquen una economia alineada plenament amb els principis de la responsabilitat social empresariasl i el desenvolupament sostenible. Els ODS són l’escenari natural en el que operen”. 

 

València, 17-09-2020.- Amb motiu del 5é aniversari de l’aprovació de l’Agenda 2030 amb els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS),  la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valencian, s’uneix a la campanya #apoyamoslosODS per a treballar la difusió d’estosv Objectius de les Nacions Unides, en col·laboració amb la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, iniciativa a la qual pertany. L’objectiu és actuar, des del seu propi compromís amb els ODS, com a altaveu i aconseguir un efecte multiplicador perquè es coneguen i treballen.

En 2016  Concoval es va adherir a UN Global Compact, la major iniciativa mundial en sostenibilitat. Des de l’aprovació de l’Agenda 2030 en 2015, a més de la seua aposta per impulsar els Deu Principis, ha treballat a alinear la seua gestió corporativa amb els ODS, on troba noves oportunitats de negoci, millora la relació amb els seus grups d’interés i promou la innovació.

En aquest sentit, Concoval ha establit una sèrie de compromisos i bones pràctiques alineades amb la seua estratègia. Entre estes, destaquen l’educació per a la sostenibilitat en les cooperatives d’ensenyament; la producció respectuosa amb el medi ambient en les cooperatives agroalimentàries i industrials; el consum responsable en les cooperatives de serveis i de consumidors; l’aposta per l’energia assequible i no contaminant per part de les cooperatives elèctriques; l’ocupació digna i la igualtat d’oportunitats en les cooperatives de treball associat; les ciutats més sostenibles a través de les cooperatives d’habitatges; el compromís amb la salut i el benestar de la ciutadania des de les cooperatives de serveis socials; i el creixement econòmic sostenible afavorit per les cooperatives de crèdit en l’entorn local.

El president de Concoval, Emili Villaescusa, ha assegurat que “les cooperatives, per la seua naturalesa i particulars valors, practiquen una economia alineada plenament amb els principis de la responsabilitat social empresarial i el desenvolupament sostenible. Els ODS són l’escenari natural en el qual operen“.

Concoval, a través d’esdeveniments i accions, ha organitzat i s’ha fet ressò d’assumptes estratègics per al Pacte Mundial associats als deu principis com són: “Consum i producció sostenibles en béns i serveis”, en 2018; “Cooperatives per un treball digne”, en 2019; i “Les cooperatives i l’acció pel clima”, en 2020.

Així doncs, en 2019, Concoval es va sumar a la campanya #aliadosdelosODS amb la seua difusió en mitjans de comunicació, xarxes socials, web i butlletins interns; es va presentar, també una bona pràctica associada als ODS del sector de l’ensenyament que va ser seleccionada i va participar, a més, amb un projecte en els reconeixements go!ODS que distingeixen aquelles innovacions que contribueixen a la consecució de l’Agenda 2030. Durant aquest any 2020, la Confederació ha participat en la Campanya del pacte Mundial #IniciativasconPrincipios aportant les accions realitzades per les cooperatives valencianes davant la COVID-19 i ha compartit la mateixa entre els seus socis i col·laboradors.

Els objectius de la Concoval a curt termini són implementar mesures correctores en els punts en els quals es necessita un major desenvolupament i, a llarg termini, anar creixent en iniciatives de cooperació internacional i en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Amb esta mena d’accions, la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial i les seues organitzacions membres, busquen contribuir a l’Agenda 2030 i les seues 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, tasca que, en estos moments de crisis i incertesa, es configura com la fórmula per a crear el futur sostenible que el món necessita.

Impulsant la contribució de les empreses al desenvolupament sostenible

Fa ja cinc anys que l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 amb les seues 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per unanimitat dels 193 Estats participants, entre ells Espanya. “No deixar a ningú arrere” és l’eix de l’acord. Els ODS proposen acabar amb la pobresa i la fam, reduir les desigualtats i abordar reptes urgents com el canvi climàtic.

Per a aconseguir tan ambiciosa Agenda es va acordar la necessària participació de tots: els governs, les empreses, la societat civil i els ciutadans de tot el món. La seua força prové del caràcter universal de l’acord i de l’ambició de les seues 169 metes. Aconseguir-les requerix un esforç sense precedents, per part de tots els sectors de la societat; i les empreses tenen un paper molt important que exercir en este propòsit. Aconseguir els ODS exigeix combinar l’empenyiment del sector públic, de les empreses, dels inversors i de la societat civil.

A deu anys per a complir amb l’Agenda 2030 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el Secretari General de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha fet una crida a tots els sectors de la societat perquè es mobilitzen en esta “Dècada d’acció”.

La “Dècada d’acció” exigeix accelerar les solucions sostenibles dirigides als principals desafiaments del món; des de la pobresa i la igualtat de gènere, fins al canvi climàtic, la desigualtat i el tancament de la bretxa financera. Les empreses tenen un paper molt important que exercir en aquest propòsit.