10 jul Cooperatives i societats sostenibles i resilients
València, 07-07-2018.- Segons l’Informe Bruntland de l’ONU desenvolupament sostenible «són aquells camins de progrés social, econòmic i polític que satisfan les necessitats del present sense comprometre les capacitats de les futures generacions per a satisfer les seues pròpies necessitats, garantint l’equilibri entre creixement econòmic, cura del medi ambient i benestar social», és el que es coneix com a triple vessant de la sostenibilitat.
D’este tema les cooperatives tenim experiència, i molta. Hui, 7 de juliol se celebra a tot el món el Dia Mundial del Cooperativisme i la Comunitat Valenciana ho commemora en una jornada el pròxim dia 12 en el Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ). Sota el lema Consume i producció sostenibles de béns i serveis es vol reflectir i *visibilizar un de les finalitats fonamentals d’aquestes empreses. L’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) commemora, el primer dissabte de juliol, des de 1923 aquest dia al que es va sumar l’assemblea general de Nacions Unides en 1995, any a partir del com se celebra conjuntament.
El president de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI), Ariel Guarco, ha declarat recentment a propòsit de la commemoració del Dia Mundial del Cooperativisme que «probablement no hi haja un altre moviment econòmic, social i polític en el món que en menys de 200 anys haja crescut tant com nosaltres. Però el creixement no és el més important. Consumim, produïm i usem els recursos que el planeta ens brinda en solidaritat amb el medi ambient i amb les nostres comunitats. És per açò que som un actor clau per a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible».
Ara més que mai, les cooperatives estan treballant per a estar al dia i contribuir en la construcció de societats sostenibles i resilients, que són capaces de sobreposar-se als moments de dificultats o crítics. I en el transcurs d’aquest camí, les cooperatives han de seguir creant oportunitats d’ocupació per a fer-ho més sostenible; com són empreses centrades en les persones, miren cap a la justícia social i exerceixen un paper de lideratge en la societat i en la comunitat local a la qual pertanyen i ho fan amb responsabilitat, amb criteri d’equitat i democràcia.
Les cooperatives són actors clau i gràcies a dies commemoratius com aquest es pot donar a conèixer de quina manera contribueixen a la creació de societats més sostenibles i resilients, però també ens serveix perquè la classe política es propose incloure a les cooperatives en els processos de millora que molt tenen a veure amb la sostenibilitat. Ser sostenible forma part dels valors de les cooperatives, dels seus principis democràtics i de participació de la seua massa social en projectes que gaudeixen d’autonomia però que estan vinculats internacionalment.
El camí és llarg. Per aixòla Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana està compromesa amb la divulgació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) dins del nostre àmbit de representació. Els ODS ens brinden l’oportunitat per a prendre mesures i implementar solucions, accions des de les empreses que permeten fer front als majors reptes que en aquests moments té la humanitat i que tenen a veure amb el desenvolupament sostenible. Les empreses, en aquest cas, les cooperatives han de promoure-ho i impulsar-ho dia a dia, a través de les decisions que prenen i de les pràctiques que desenvolupen. Però més enllà d’aquest camí, que és tot un aprenentatge, cal treballar per a créixer amb equitat i justícia social, per a aprofitar al màxim els recursos que tenim al nostre abast i per a millorar el present i preparar millor el futur.
Les cooperatives, les empreses d’economia social ho podem fer, perquè estar compromesos amb la justícia social i la sostenibilitat ambiental forma part del nostre ADN. Les cooperatives persegueixen, des del local, un món més digne i ple d’oportunitats; practiquen des de fa molt temps el desenvolupament sostenible cada dia a través de la seua activitat empresarial, ja siga agrícola, de serveis, ensenyament, crèdit, indústria, habitatges, consum, transports o distribució alimentària o elèctrica? No parem, contribuïm llavors, més si cap, a la transformació cap a societats sostenibles i resilients.