Concoval recorda al seu expresident Luis Valero, figura clau del cooperativisme valencià

  • El consell rector de la Confederació de Cooperatives, en la seua primera reunió del curs polític, ha emés un comunicat oficial de condol per la defunció de qui va ser el seu president durant deu anys, Luis Valero Lahuerta. 
  • Valero va rebre en 2011 el Premi Pepe Miquel a la Trajectòria Cooperativa com a impulsor de la modernització del cooperativisme, per la seua infatigable dedicació a promoure la dimensió empresarial d’este sector i per la seua contribució personal al prestigi i cohesió del moviment cooperatiu valencià. 
  • Emili Villaescusa, president de Concoval: “Encara hui esta organització continua avançant per la senda que ell va traçar. Amb Luis Valero el cooperativisme valencià va eixir de l’endogàmia i es va obrir a la resta d’agents socioeconòmics”.

 

València, 25/09/2019.- El passat 11 d’agost va morir, als 76 anys, Luis Valero Lahuerta, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) entre 1999 i 2009. Per exprés desig de la seua família, els actes funeraris van tindre lloc en estricta intimitat.

Luis Valero va despertar en l’entorn cooperatiu una profunda admiració i un grandíssim respecte: va ser una figura clau en el cooperativisme valencià de les últimes dècades i una persona determinant per a la seua unitat, obertura i modernització. Emili Villaescusa, president de Concoval, ha reconegut que “encara hui aquesta organització continua avançant per la senda que ell va traçar. Amb Luis, el cooperativisme valencià va eixir de l’endogàmia i es va obrir a la resta d’agents socioeconòmics”.

Amb un marcat perfil empresarial, Valero es va convertir en president de la Confederació en 1999. Baix la seua presidència, l’entitat va experimentar una notable professionalització fonamentada en els principis d’austeritat, rigor i transparència. El consell rector de Concoval ha recordat que “Luis Valero va ser un home que va concebre un cooperativisme amb majúscules i sense complexos, i que va contribuir com a pocs a incrementar el patrimoni empresarial i ideològic del cooperativisme valencià. Va saber elevar-se per damunt de misèries i vanitats per a aconseguir la perspectiva d’un home d’estat i, des d’eixa òptica privilegiada, ens va fer comprendre que el treball de la Confederació havia de basar-se en tres pilars fonamentals: la unitat de tot el sector cooperatiu, l’augment de la visibilitat institucional de l’organització i l’obertura als altres agents econòmics i socials. I va tindre la generositat i la paciència de dedicar deu anys de la seua vida a fer-ho. El seu llegat per al cooperativisme valencià és, veritablement, impagable”.

Luis Valero sempre va afirmar sentir-se un privilegiat per haver pogut comprometre’s amb projectes empresarials que, quasi 50 anys després, havien arribat a estar on estan hui Consum, Caixa Popular, Florida o La Nostra Escola Comarcal, cooperatives en la fundació de les quals va participar.

L’any 2011 va rebre el Premi Pepe Miquel a la Trajectòria Cooperativa, que li va reconéixer com a impulsor de la modernització del cooperativisme valencià i va posar en valor la seua infatigable dedicació a promoure la dimensió empresarial d’este sector i la seua contribució personal al prestigi del cooperativisme valencià.

Un empresari audaç amb ànima cooperativa

Luis Valero va entrar en contacte amb el cooperativisme a principis dels anys 70, a través d’una promoció d’habitatges en la qual participava. Ben prompte es va sentir captivat per este model, del qual ja no es desvincularia. En companyia d’un grup de gent d’Alaquàs es va implicar directament en la constitució de la Nostra Escola Comarcal. Per aquells anys, va fer un curs sobre cooperativisme en l’Institut Social Obrer i, a partir de llavors, ja es va comprometre totalment amb la promoció de les cooperatives: es va incorporar com a voluntari a l’equip de la Cooperativa Industrial de Serveis (Coinser), que va ser embrió i plataforma per a l’inici de diverses experiències cooperatives en la Comunitat Valenciana.

Des de Coinser, en eixa etapa “amateur”, es va fer càrrec de la gestió i administració de la Comarcal durant els primers anys de funcionament de l’escola. Valero sempre va guardar un record molt entranyable d’aquell temps en La Comarcal, una etapa que el va marcar profundament i va provocar el que ell mateix denominava un “*enamorament del fet cooperatiu”, de la companyonia, la implicació i la il·lusió que suposava compartir projectes tan singulars.

Va continuar a poc a poc comprometent-se cada vegada més, fins a acabar incorporant-se professionalment a l’empresa gestora. També a través de Coinser es va implicar en altres projectes emblemàtics, com la Cooperativa de Crèdit Popular (hui Caixa Popular), per a la qual va fer les primeres gestions de constitució davant el Banc d’Espanya; Florida; i altres cooperatives més xicotetes com Asecoop o Covamur. Fins que, en 1975, va formar part del grup fundador de la qual passaria a ser la seua casa professional, Consum, convertida hui en la major cooperativa de l’arc mediterrani.

En Consum Luis Valero va exercir diferents funcions, sempre dins de l’àrea comercial i formant part de l’equip de direcció. Entre 1993 i 1998 va ser Delegat Regional del Grup Eroski i va assumir la presidència de les societats del Grup a la regió, inclosa la Presidència Executiva de Jobac. En 1998 es va incorporar de nou a la cooperativa valenciana, on va continuar exercint les funcions d’apoderat i la Secretaria General fins a la seua jubilació 10 anys després. Entre 1998 i 2000 va ser també membre de la Comissió Permanent de MCC (Mondragón Corporació Cooperativa).

La seua carrera en Consum va ser una història d’aprenentatge, creixement i consolidació. Luis Valero va ser figura absolutament clau en esta empresa des d’abans que la primera botiga alçara la persiana: va avalar personalment un préstec de dos milions de les antigues pessetes, al costat d’un xicotet grup de persones, perquè la cooperativa poguera posar-se en marxa i va estar allí quan va obrir la botiga d’Alaquàs, la de Catarroja, la de Sant Marcel·lí, la de Silla… Ell el va descriure com un procés apassionant, amb el qual es va identificar plenament.

No està de més recordar hui, quan Consum és la segona major empresa de la Comunitat Valenciana i la major cooperativa de tot l’arc mediterrani, que la seua fundació va estar protagonitzada per persones que, com Luis Valero, tenien al cap la idea de canviar el món, no per reacció davant una situació de dificultat, sinó per a donar resposta a necessitats no cobertes i a noves inquietuds. Va costar créixer: l’empresa va haver de professionalitzar-se i es van haver d’imprimir rigor, eficiència i pragmatisme. No sempre va ser senzill, però Consum, per a orgull de tot el cooperativisme valencià, va saber créixer sense oblidar el seu caràcter cooperatiu i el seu compromís amb els socis, amb els treballadors i amb la societat.

Ressenya biogràfica

Luis Valero Lahuerta va nàixer en Tramacastilla (Terol), el 25 d’agost de 1942. Amb 6 anys es va traslladar amb la seua família a València, on va viure des de llavors, primer a Alaquàs i després a Torrent. Estava casat i tenia dos fills, una filla i un nét.

Va començar a treballar el 13 de maig del 1956 com a botones del Centre Aragonés de València. Després, entre 1957 i 1973, va treballar en una sucursal de la companyia Ibèria d’assegurances, on va acabar sent responsable d’administració de l’àrea comercial. Pràcticament, va haver d’anar aprenent l’ofici mentre treballava. Va començar sent autodidacta, es va diplomar en Màrqueting en 1977 i en Administració i Direcció d’Empreses per IESE en 1985.

A part de la seua trajectòria com a impulsor i empresari cooperatiu, fonamentalment en Consum, va tindre també un important paper dins de l’àmbit representatiu i associatiu del cooperativisme. A més de la presidència de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Luis Valero va exercir els càrrecs de president de la Federació Valenciana de Cooperatives de Consum i de vicepresident de Hispacoop (la Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris) i de la Federació Catalana de Cooperatives de Consum. Va ser també president de ADES (Associació de Directius d’Economia Social).

Comunicat de condol per la mort de Luis Valero