Les cooperatives per la inclusió

Ahir es va celebrar a tot el món el Dia Internacional del Cooperativisme de 2017 sota el lema “Les cooperatives asseguren que ningú es queda arrere”. Com cada primer dissabte de juliol, des de 1923, l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) commemora aquesta efemèride a la qual es va sumar ONU en 1995.

La inclusió forma part dels seus valors, per açò és un dels seus objectius. I com entenem les cooperatives aquest concepte? Encara que és molt ampli, una cosa està clara, que les persones són el centre, l’ànima. La diversitat és una realitat i com a tal, acceptar-la significa treballar per la inclusió.

En aquestes empreses, totes les persones, sense distinció de raça, gènere, cultura, origen social o circumstàncies econòmiques, troben un espai de progrés individual i col·lectiu que potencia el desenvolupament de la comunitat responent a les seues necessitats. Perquè el cooperativisme és una forma d’organització que permet a la ciutadania aconseguir múltiples objectius econòmics, socials i ambientals, com l’eradicació de la pobresa, l’ocupació de qualitat i la integració social, sent l’educació el millor instrument per a aconseguir aquests objectius. L’educació inclusiva té a veure amb facilitar la participació i accés a l’aprenentatge sense exclusió.

Per açò, la Unesco va declarar com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat la pràctica de mancomunar interessos col·lectius en cooperatives; declaració que ve a reforçar, d’una banda, la capacitat de transformació d’aquestes empreses que aporten solucions innovadores per al progrés des d’una perspectiva social; i, d’altra banda, l’aspiració que els governs les protegisquen i recolzen.

A la Comunitat Valenciana, com sempre, les cooperatives celebrarem el Dia Mundial del Cooperativisme amb una jornada commemorativa que posarà en valor i donarà visibilitat a un de les finalitats fonamentals d’aquestes empreses: la inclusió. Serà a Castelló dimarts que ve, 4 de juliol.

La inclusió serà, també, l’eix temàtic de la Conferència Global de la ACI que se celebrarà a Kuala Lumpur (Malàisia) el 15 i 16 de novembre de 2017, i és també un dels valors universals que tota cooperativa porta en el seu ADN. Aquesta conferència internacional tindrà com a títol “Posar a les persones en el centre del desenvolupament”. Just d’açò es tracta: de conjugar l’èxit econòmic, la governabilitat democràtica i l’interès per la comunitat. Sempre al servei de les persones.

Precisament amb motiu del Dia Mundial del Cooperativisme, hem de posar en valor aqueix treball silenciós, aqueix recorregut triat lliurement, per responsabilitat, que ha fet de les cooperatives valencianes empreses pioneres en el desenvolupament de polítiques inclusives en l’àmbit empresarial. Des de fa dècades, el cooperativisme ha destacat en matèria d’integració laboral de persones en risc d’exclusió social. Molts centres ocupacionals i centres especials d’ocupació de referència tenen la forma de cooperatives. I capítol aparte mereixen també, a nivell pedagògic, les cooperatives d’ensenyament, que ocupen un lloc absolutament privilegiat en el camp de l’educació inclusiva.

Efectivament, avui, com sempre, el cooperativisme és un model sostenible i de futur que persegueix impulsar, des del local, un món més digne i ple d’oportunitats per a les persones, per a totes les persones. Veiem la inclusió com un camí, com un procés de l’enteniment que mai conclou: un exercici continu i permanent que solament començarà a estar acabat el dia que no hàgem de parlar d’inclusió perquè ja no suposa cap esforç. El dia que, de debò, ningú es quede arrere. Treballem per a açò.

Cooperatives per la inclusió