L’experiència cooperativa MONDRAGON

València, 27-02-2020.-Representants de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana han visitat esta setmana el País Basc per a conéixer experiències d’empreses cooperatives de la mà de Mondragon Corporación. Han viatjat a Euskadi el president, Emili Villaescusa; la directora, Nardi Alba; el vicepresident primer de Concoval, Emilio Sampedro i Vicent Diego, membre del consell rector de Concoval. Els membres de la Confederació han estat acompanyats pel conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, comerç i treball, Rafael Climent; la secretària autonòmica Rebeca Torró i Teresa García Muñoz, directora general d’emprenedoria i cooperativisme.

Des de la Confederació de Cooperatives es valora molt positivament el viatge de tres dies al País Basc. Per a Emili Villaescusa, “el cooperativsmo basc i valencià són probablement els més dinàmics i significatius d’Espanya“, i ha recordat que, “hem tingut molta relació des de fa dècades  i, concretament Mondragón, per a València, va anar en els anys 70 un referent que va inspirar algunes de les nostres cooperatives més emblemàtiques“.

Entre els objectius del viatge a Modragon destaca l’acostament de tots dos models cooperatius i, des de la Confederació asseguren que “hui dia Euskadi continua sent el principal pol de cooperativisme industrial del món i nosaltres hem viatjat allí per a conéixer el seu ecosistema de *intercooperación, innovació i emprenedoria“.

La primera destinació ha sigut Mondragon Corporación, que actualment és el primer grup empresarial basc i també han visitat algunes de les cooperatives més destacades del grup. Han estat en Copreci, cooperativa de l’àrea industrial de Mondragon;  en el centre de formació cooperativa i directiva Otalora; en Ikerlan, que és el centre tecnològic líder en la transferència de coneixement i en l’aportació de valor competitiu a les empreses, així com en el Grup  Ausolan, que és una cooperativa de serveis constituïda majoritàriament per dones. La visita a Euskadi va acabar en les instal·lacions de Bilbao Berrikuntza Faktoria (*BBF), que és el primer ecosistema d’aprenentatge, innovació i emprenedoria, promogut per Mondragón Unibersitatea.

En el pla de les relacions institucionals, el conseller Climent i altres autoritats la delegació valenciana s’ha reunit amb membres del Consell Superior de Cooperatives d’Euskadi CSCE-EKGK i amb representants del Servei Basc d’Arbitratge Cooperatiu, Bitartu i, per part seua, els representants polítics valencians han mantingut també trobades bilaterals amb la consellera de Treball i Justícia, María Jesús Carmen San José, i amb Jokin Díaz Arsuaga, director d’Economia Social.

 

MONDRAGÓN CORPORACIÓN  

VISITA A COPRECI (Cooperativa industrial) 

CENTRO DE FORMACIÓN COOPERATIVA Y DIRECTIVA OTALORA 

VISITA A IKERLAN (Centro tecnológico de investigación) 

VISITA A GRUPO AUSOLAN (Cooperativa de servicios) 

VISITA A BILBAO BERRIKUNTZA FAKTORIA (BBF)